Opvolgingteelt (successionplanting)
Opvolgingsteelt (Engels: successionplanting) is een teeltmethode waarbij je dezelfde grond in hetzelfde groeiseizoen meerdere gebruikt voor verschillende gewassen ne elkaar te zaaien, planten of oogsten. Dit maximaliseert de productiviteit van de beschikbare ruimte en zorgt voor een doorlopende oogst.
Het doel is om de opbrengt van je moestuin flink te verhogen. Je kunt van hetzelfde stuk grond een 2e oogst en soms zelfs een 3e oogst in hetzelfde groeiseizoen realiseren.
Geen kale plekken
In het klassieke moestuinieren wordt veelal per groeiseizoen één soort gewas op hetzelfde stuk grond verbouwd. Als dat gewas geoogst is dan het is het seizoen voor dat stuk grond voorbij.
De opvolgingsteelt (successionplanting) gaat er echter van uit dat je door efficiënt zaaien het groeiseizoen kunt verlengen, waardoor je 2 of zelfs 3 oogsten van het zelfde stuk grond kunt krijgen. Een sleutelelement hierin is het voorzaaien in potten of trays van ALLE gewassen (met uitzondering van wortel, pastinaak, aardappel en knoflook). De ruimte in de tuin wordt daardoor niet in beslag genomen door het wachten op zaadjes die moeten ontkiemen en op zaailingen die eerst nog groter moeten groeien. Die grond is dus direct beschikbaar voor gewassen die al veel verder zijn in hun groei en mogelijk al snel geoogst kunnen worden.
Omdat de ‘onnuttige wachttijd’ buiten de volle grond plaats vindt, komt er ruimte vrij en is het mogelijk om zowel in de eerste seizoenshelft een gewas te oogsten als in de tweede seizoenshelft. Zodra een gewas geoogst wordt kunnen de voorgezaaide zaailingen van het opvolgingsgewas al direct de grond in.
Verschillende vormen opvolgingsteelt (successionplanting)
Na elkaar zaaien/planten van hetzelfde soort gewas
- Voorbeeld: zaai elke twee weken sla voor, zodat je een continue aanvoer van jonge sla-plantjes hebt in plaats van een eenmalige oogst. Na het oogsten van kroppen sla worden de vrijgekomen plekken direct opgevuld met zaailingen die al eerder gezaaid zijn.
Combinatie met seizoensgebonden groei
- Hierbij maak je gebruik van de specifieke eigenschap van gewassen. Vroeg in het seizoen plant je gewassen die geschikt zijn voor het frisse voorjaar. Wanneer deze gewassen geoogst zijn, vervang je deze door gewassen die geschikt zijn voor het warme zomerseizoen. In het najaar vervang je deze weer voor gewassen die tegen de koude van de herfst of winter bestand zijn.
Er bestaat een bepaalde mate van overlap met de methode Tussenteelt (interplanting), omdat die methode regelmatig wordt toegepast voor Opvolgingsteelt (succensionplanting).
Voorbeelden opvolgingsteelt (successionplanting)
- Middelvroege aardappel > prei
Half Maart aardappels planten. Deze worden Half Juni geoogst.
In april gezaaide prei-plantjes kunnen dezelfde dag geplant worden.
Alternatieven: bietjes, radicchio, bleekselderij - Bietjes > Bleekselderij
Bietjes geplant in Half April, geoogst eind juni.
Gevolgd door in Eind April voorgezaaide bleekselderij. - Uien na oogst gevolgd door Andijvie gevolgd door kervel + Chinese broccoli (Kaibroc)
Ik zal deze pagina later aanvullen met andere voorbeelden van Opvolgingsteelt (successionplanting)
Met de volgende tabel kun je zelf experimenteren met Opvolgingsteelt. In de linkerkolom staan gewassen die in de eerste helft van het seizoen goed groeien. Je oogst deze gewassen tijdig waarna je nog een gewas uit de rechterkolom kunt telen voor een 2e oogst. Sommige gewassen komen in beide seizoenshelften voor (al dan niet met verschillende variëteiten.
Eerste seizoenshelft 2280_e8736c-20> |
Tweede seizoenshelft 2280_b2a43a-a8> |
---|---|
Aardappel (Vroege oogst) |
Andijvie (najaarsoogst) |
In de lijst hieronder staan gewassen waarmee je in de eerste seizoenshelft begint. Ze hebben echter een lange groeitijd en dus een late oogsttijd. Hierdoor is er het niet meer mogelijk om nog een 2e gewas in het zelfde seizoen te oogsten. (Deze lijst heeft nog uitbreiding en verificatie nodig).
Knoflook
Knolselderij
Pastinaak
Rode Kool
Stengelbroccoli (herfstoogst)
Spruitkool (spruiten)
Zoete aardappel
Winterwortelen
Witte Kool
Goede gewassen om in juli te verplanten zijn bieten, paarse spruitbroccoli, prei, savooiekool, brocoli voor de herfst, bloemkool en radicchio. In augustus kun je Florencevenkel, slabrassica’s, paksoi en Chinese kool verplanten.