Opvolgingsteelt (succession planting)

Inleiding
Opvolgingsteelt (Engels: succession planting) is een teeltmethode waarbij je dezelfde grond in hetzelfde groeiseizoen meerdere malen gebruikt door verschillende gewassen na elkaar te zaaien, planten of oogsten. Dit maximaliseert de productiviteit van de beschikbare ruimte en zorgt voor een doorlopende oogst. Met mijn hulp wordt dit voor iedereen eenvoudig.
Het is een hulpmiddel om de opbrengt van je moestuin flink te verhogen. Je kunt van hetzelfde stuk grond een 2e oogst en soms zelfs een 3e oogst in hetzelfde groeiseizoen realiseren.
Plan je opvolging
In het klassieke moestuinieren wordt meestal per groeiseizoen één soort gewas op hetzelfde stuk grond verbouwd. Zodra dat gewas geoogst is, is het seizoen voor dat stuk grond vaak voorbij. De Tuinagenda hanteert echter de methode van opvolgingsteelt.
De opvolgingsteelt (succession planting) is gebaseerd op het principe dat je door slim en efficiënt zaaien het groeiseizoen kunt verlengen. Hierdoor kun je twee of zelfs drie oogsten van hetzelfde stuk grond halen. Een belangrijk aspect hiervan is het voorzaaien in potten of trays van vrijwel alle gewassen uit de Tuinagenda.
Zodra een stuk grond na een oogst vrijkomt, wordt het zo snel mogelijk opgevuld met zaailingen die al enkele weken oud zijn. Deze zaailingen hebben een groeivoorsprong van ongeveer 5 tot 7 weken ten opzichte van zaadjes die ter plaatse zouden worden gezaaid en nog moeten ontkiemen. Door deze methode bereiken de voorgezaaide planten in de tweede helft van het seizoen een grotere mate van volwassenheid, wat resulteert in een aanzienlijk betere oogst.
Met opvolgingsteelt (succession planting) is het belangrijk om niet pas op het laatste moment te beslissen wat je wilt planten op de grond die zojuist is vrijgekomen. Het is beter om dit al te plannen op het moment dat je het gewas voor de eerste seizoenshelft plant. Bepaal dan meteen welk opvolgingsgewas je daarna wilt planten. Zaai enkele weken voor de verwachte einddatum van het eerste gewas alvast zaadjes van het opvolgingsgewas in potjes of trays. Gebruik de gegevens van het zaaien, planten en oogsten van de afzonderlijke gewassen bij het maken van je plan
Ik begrijp uiteraard dat niet iedereen een strakke planning kan of wil maken. Gelukkig is er een alternatief. Hierbij zorg je ervoor dat er doorlopend zaailingen van enkele weken oud klaarstaan van gewassen die geschikt zijn voor de tweede seizoenshelft. Zodra er onverwacht ruimte vrijkomt, kies je één van deze opvolgingsgewassen en kun je direct planten.
Ondersteunende tabellen
De volgende tabellen kunnen je helpen om keuzes te maken. In de 1e tabel staan gewassen die je kunt planten in de 1e seizoenhelft. In de 2e tabel staan de gewassen die geschikt zijn voor de 2e seizoenshelft en dus kunnen dienen als opvolggewas.
1e seizoenshelft 2280_e8736c-20> |
2e seizoenshelft 2280_b2a43a-a8> |
---|---|
Aardappel (Vroege oogst) |
Andijvie (najaarsoogst) |
Geen opvolgingsteelt (succession planting) mogelijk
In de lijst hieronder staan gewassen die in de 1e seizoenshelft starten. Ze hebben echter een lange groeitijd en dus een late oogsttijd. Hierdoor is het niet meer mogelijk om nog een opvolggewas in het zelfde seizoen te oogsten. Ander planten in dit rijtje zijn vaste planten die geen opvolger nodig hebben. (Deze lijst heeft nog uitbreiding en verificatie nodig).
Artisjok
Aubergine
Basilicum
Bieslook (vaste plant)
Bonenkruid
Citroenmelisse (vaste plant)
Courgette
Knoflook
Knolselderij
Komkommer
Meloen
Munt (vast plant)
Oregano (vaste plant)
Peterselie
Pompoen
Rozemarijn (vaste plant)
Salie (vaste plant)
Suikermaïs
Tijm (vaste plant)
Tomaat
Zoete aardappel
Voorbeelden opvolgingsteelt (succession planting)
Er zijn heel veel combinatie te bedenken voor de opvolgingsteelt. Als je inspiratie wilt opdoen dan kun je kijken op de volgende pagina’s met voorbeelden: