Erwtenscheuten zelf kweken

Inleiding
Erwtenscheuten, ook wel erwtentoppen of peashoots genoemd, zijn de jonge, sappige scheuten van erwtenplanten (Pisum sativum). Deze scheuten hebben een zachte, lichtzoete smaak en worden veel gebruikt in salades, roerbakgerechten en als decoratieve garnering. Het kweken van erwtenscheuten is eenvoudig: je zaait erwten zoals je dat normaal zou doen voor erwtenplanten, maar in plaats van de planten volledig te laten uitgroeien tot volwassen exemplaren die peulen produceren, oogst je de jonge scheuten. Het gaat hierbij niet om een speciale soort erwten; je gebruikt dezelfde planten die normaal ook voor peulen worden geteeld. Het verschil zit uitsluitend in het moment van oogsten.
Erwten zijn afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en werden al duizenden jaren geleden door oude beschavingen verbouwd. Hoewel erwten vaak worden geteeld voor hun zaden, bieden de scheuten een smakelijke en snelle oogstmogelijkheid. Al enkele weken na het zaaien kan geoogst worden. Vanwege hun eenvoudige teelt en snelle groei worden erwtenscheuten soms aangeduid als een ‘instapgewas’ voor beginnende tuiniers.

Zaaien van erwtenscheuten
In de Tuinagenda staan meerdere perioden in het vroege voorjaar waarin je erwtenscheuten kunt zaaien. Je hoeft uiteraard niet in elke periode te zaaien, maar omdat de groeicyclus van erwtenscheuten heel kort is kun je wel meerdere opties uit onderstaande tabel benutten om ze zelf te kweken. Zo kun je langere tijd erwtenscheuten oogsten.
Voorjaarsteelt
Zaaien |
Planten |
Oogsten vanaf |
Half februari 1383_b53e5a-fc> |
Begin Maart 1383_7ba164-76> |
Half Maart ∞ 1383_0e7af0-86> |
Eind Februari 1383_b2e67d-48> |
Half Maart 1383_be42b2-0d> |
Eind Maart ∞ 1383_6383be-58> |
Begin Maart 1383_700be9-c4> |
Eind Maart 1383_fbef31-f2> |
Begin April ∞ 1383_6aca0d-81> |
Half Maart 1383_0b9744-4b> |
Begin April 1383_614bac-da> |
Half April ∞ 1383_10938f-b4> |
Eind Maart 1383_875344-10> |
Half April 1383_7dd265-73> |
Eind April ∞ 1383_948cec-8a> |
Begin April 1383_3214af-f5> |
Eind April 1383_8615a6-60> |
Begin Mei ∞ 1383_d18912-7a> |
Half April 1383_15e875-6b> |
Begin Mei 1383_1bc274-80> |
Half Mei ∞ 1383_623642-9d> |
Eind April 1383_c03c17-de> |
Half Mei 1383_b1b592-a4> |
Eind Mei ∞ 1383_bcec70-9f> |
Om erwtenscheuten te telen, bepaal je eerst hoeveel scheuten je denkt nodig te hebben. Besef hierbij dat het geen hoofdbestanddeel van een maaltijd is, maar aanvullend in een salade of roerbakschotel. Je kunt in enkele weken meerdere keren oogsten.
In onze methode van de Tuinagenda zaaien we altijd voor in trays of potten. In dit geval is dat ook een veilige manier. Je zou rechtstreeks buiten kunnen zaaien, maar muizen weten de gezaaide erwten al snel te vinden. We kiezen voor de methode van clusterzaaien en doen 4 tot 5 zaden in een module. Bedek de zaden licht met een dun laagje compost. Giet voldoende water om de grond doorweekt te maken.
De optimale kiemtemperatuur ligt tussen de 18-22°C, en de eerste scheuten verschijnen meestal binnen 8 dagen. Er is geen noodzaak tot uitdunnen, omdat de scheuten samen blijven groeien voor een compacte oogst.

Planten van erwtenscheuten
Je hoeft de erwtenscheuten die je zelf kweekt niet uit te planten. Je kunt er voor kiezen om ze in de tray te houden en zo te oogsten.
Als je ze wel buiten uitplant, wacht dan tot de zaailingen minimaal 5-7 cm hoog zijn en enkele echte blaadjes hebben gevormd. Dit is doorgaans ongeveer 15 dagen na het zaaien.
Kies een zonnige, beschutte plek met vruchtbare, goed doorlatende grond. Een plek onder glas of in een kas zou perfect zijn. De scheuten hebben geen grote ruimte nodig. Maak plantgaten 5 cm van elkaar en plant in elk gat een cluster plantjes uit de tray.
De levenscyclus van deze planten is slechts enkele weken. Je kunt ze daarom ook goed gebruiken voor Tussenteelt (interplanting), bijvoorbeeld tussen sla of spinazie-planten waarvan geregeld de buitenste blaadjes worden geplukt. De erwtenplanten zullen niet aan klimmen toekomen, want voor die tijd worden hun scheuten al geplukt. De planten zullen wel na een pluk proberen om nieuwe scheuten maken.


Oogsten van erwtenscheuten
Bij erwtenscheuten worden de bovenste 10-15 cm van de jonge scheuten geoogst. Je kunt zien dat ze klaar zijn om te oogsten wanneer de scheuten lang genoeg zijn en enkele blaadjes hebben gevormd. Dit is zo’n 25 dagen na het zaaien, afhankelijk van de groeiomstandigheden.
Snijd de scheuten net boven het groeipunt af met een schone schaar of mes. Hierdoor kan de plant opnieuw uitlopen en kun je later een tweede oogst krijgen. Het is niet nodig om alles in één keer te oogsten; je kunt de scheuten plukken wanneer nodig. Na een tweede oogst groeit het gewas meestal niet meer krachtig terug, en kun je de resterende planten composteren.
Om de smaak en kwaliteit te behouden, behandel je de scheuten voorzichtig en spoel je ze kort af. Bewaar ze in een afgesloten bak in de koelkast, waar ze enkele dagen vers blijven. Voor langere opslag kun je ze invriezen, maar dit beïnvloedt de textuur.
Teelt en verzorging
Bekende variëteiten voor erwtenscheuten zijn onder andere ‘Kelvedon Wonder’, ‘Oregon Sugar Pod’ en ‘Green Arrow’. Deze rassen groeien snel en produceren zachte, sappige scheuten.
Erwtenscheuten hebben weinig last van plagen, maar slakken en bladluizen kunnen soms een probleem vormen. Zorg voor een goede ventilatie en droge omstandigheden om problemen te voorkomen. Het gewas vereist geen speciale verzorging buiten regelmatig water geven.
Erwtenscheuten kunnen een beetje vorst verdragen, maar het remt wel hun groei. Als ze in de buitenlucht geplant worden dek ze dan af met een vliesdoek. Met hun eenvoudige teelt en snelle groei zijn erwtenscheuten een geweldige aanvulling op elke moestuin.
Vermeerdering
Erwtenscheuten kun je niet vermeerderen. Dat kan alleen als je erwtenplanten laat groeien voor peulrn en deze peulen pas oogst als ze geheel droog zijn. Je kunt de gedroogde erwten dan volgend jaar weer gebruiken om zelf erwtenscheuten of erwtenpeulen te kweken.
Erwtenscheuten in de opvolgingsteelt
Erwtenscheuten zaai je vroeg en oogst je vroeg. Daarom is er daarna nog volop ruimte voor de teelt van iets anders. Op de pagina van de opvolgingsteelt kun je zelf combinaties maken die goed bij jou passen. Gebruik de informatie hieronder als inspiratie voor je eigen ideeën.
Erwtenscheuten gevolgd door radijs gevolgd door koolraap

Trivia
In China is Dau Miu een favoriet bijgerecht. Het bestaat uit geroerbakte erwtenscheuten met knoflook, sojasaus, oestersaus en verse gember.