Moestuinbak geeft automatisch water
Als beginnende moestuinier ben ik vol enthousiasme gestart met het maken van mijn eigen moestuin, precies zoals ik die graag wil hebben. Sinds het najaar kijk ik dagelijks video’s over moestuinen, zowel uit binnen- als buitenland, en ik zuig alle informatie op als een spons. Zodra ik overtuigd ben van een goed idee, wil ik dat ook in mijn eigen moestuin toepassen. Zo kwam ik het concept tegen van een moestuinbak die automatisch water geeft.
In het Engels wordt dit een wicking bed genoemd, en je ziet ze vooral in warmere landen waar het zomers weinig regent. Een wicking bed is een waterdichte moestuinbak waarin water zich in een onderste laag kan verzamelen. Het bovenste deel van de bak is gevuld met aarde waarin de planten groeien. Door capillaire werking wordt het water van onderaf naar boven getrokken, zodat de planten met hun wortels bij het water kunnen. De moestuinbak geeft zichzelf dus automatisch water, zolang er nog water in het reservoir zit.
Capillaire werking is een natuurlijk verschijnsel. Een simpel voorbeeld is een papieren doekje dat je met een hoekje in water legt: het water wordt door het doekje omhoog gezogen. In een wicking bed gebeurt iets vergelijkbaars. Het water in het reservoir wordt via de bodem en aarde omhoog getrokken, waardoor de wortels van de planten continu vocht kunnen opnemen.
Wicking bed in Nederland
Hoewel Nederland niet altijd extreem droge zomers heeft, komt het wel voor dat er wekenlang amper regen valt. Daarom wilde ik een moestuinbak die in staat is om het regenwater dat valt op te vangen in een reservoir. In drogere periodes kan dat opgevangen water dan automatisch aan de moestuinbak worden afgegeven.
Ik kom online vaak zogenaamde IBC’s (Intermediate Bulk Container) tegen die omgebouwd zijn tot moestuinbak die automatisch water geeft. Een IBC van 1000 liter wordt dan in 2en gezaagd, waarna deze wordt ingericht als wicking-bed. De scherpe rand van het afgezaagde kunststof wordt dan afgedekt met een plastic buis die in de lengte doorgesneden is.
Ik besloot echter zelf zaag en schroevendraaier ter hand te nemen. Van hout maakte ik een waterdichte moestuinbak die automatisch water geeft. De tekening boven aan deze pagina laat zien hoe mijn bak eruit zou komen te zien. Ik heb er ook een video van gemaakt.
Dit is de 3e video in de reeks vlogs over de ontwikkeling van mijn moestuin. Mijn andere korte en lange video’s vind je bij de Tuinvideo’s of uiteraard op mijn YouTube-kanaal ‘Tiny Garden, Big Fun‘.
In de volgende aflevering ga ik mijn moestuinbak vullen met een mix van cocopeat (kokos), compost, zand en organische mest.
Zie mijn mail
Van ook een beginnende moestuin
Ik heb je mail gelezen. Leuk dat jullie ook begonnen zijn met moestuinbakken en dat het al gelijk zoveel voldoening gaf. Bij mij is het beetje doorgeslagen ondertussen, maar ik ben er helemaal happy mee.
Suc6 met jullie moestuin. Ik ben benieuwd of de Tuinagenda voor jullie een goede hulp zal zijn.
Ron
Tiny Garden