Wijzigingen Tuinagenda

De Tuinagenda bestaat nog niet zo lang en moet zichzelf nog bewijzen. In 2025 is het eerste moment dat de theorie van de Tuinagenda in de praktijk wordt getoetst. Er komen dan wensen naar voren om wijzigingen in de Tuinagenda aan te brengen. Het is echter niet verstandig om halverwege een lopend jaar veranderingen door te voeren. Dat zal alleen maar tot verwarring leiden en mogelijk planningen van mensen in de war schoppen.
Daarom verzamel ik eerst alle wensen en mogelijke wijzigingen op deze pagina. In de wintermaanden ga ik dan alles op een rijtje zetten en bepalen welke veranderingen doorgevoerd zullen worden en welke niet. Dat zal dan leiden tot een gewijzigde (en hopelijk verbeterde) versie van de tuinagenda.
Je kunt zelf bijdragen door wensen tot verandering aan te dragen. Je kunt onder aan deze pagina je opmerking schrijven.
Structuurverandering
Dit is vrij lastig om uit te leggen, maar ik doe een poging. In elke editie van de tuinagenda staan in de tabel ‘Zaaien’ de gewassen die je op dat moment kunt zaaien. De informatie is gebaseerd op de zaaitabellen (zaaien – planten – oogsten) van het specifieke gewas.
Als je in de bestaande situatie wilt weten of de geboden informatie voor jou van toepassing is, dan zijn 2 dingen relevant:
- De periode waarin je het gewas hebt gezaaid.
- Bepalen in de zaaitabel van het gewas of de activiteit ‘planten’ op jouw zaaiperiode van toepassing in.
Dat blijkt in de praktijk lastig om te hanteren.
Voorstel voor aanpassing
Geef in de tabel ‘Zaaien’ van de tuinagenda aan voor welke zaaiperiode de activiteit geldig is.
Bijvoorbeeld: in de Tuinagenda van Eind Maart staat momenteel dat je radijs kunt planten, maar niet voor welke zaaiperiode dat geldt. Dat zal veranderen in: Radijs gezaaid Begin Maart.
De activiteit is dus uitsluitend van toepassing op radijs die gezaaid is in de periode Begin Maart. Je hoeft dan alleen nog maar te controleren wanneer jij je radijs hebt gezaaid.
Opmerking: dit is (voor de maker van de Tuinagenda) een zeer ingrijpende wijziging van de Tuinagenda. Alle 36 delen van de Tuinagenda moeten namelijk gewijzigd worden voor alle 65 gewassen die er in staan.
Uitbreiden met andere gewassen
In dit deel staan gewassen opgesomd die aan de Tuinagenda kunnen worden toegevoegd. De gewassen die gemarkeerd zijn met een * heb ik zelf al in mijn moestuinbakken toegepast.
Bloemen
- Goudsbloem *
- Dwerg afrikaan
- Klimmende winde *
- Leeuwenbek *
- Kamille *
- Oost-Indische Kers
Moestuingewassen
- Pluklof (witte) Triestina
- Wilde Rucola
- Hon Tsai Tai
- Raapstelen Namenia *
- Bladkool(-achtigen)
- Bayam (Chinese spinazie)
- Maggikruid
- Aspergesla
- Landkers (barbarakruid/winterkers) *
- Zomerpostelein
- Tsoi sim
Dit soort wijzigingen aan de Tuinagenda zijn redelijk te overzien.
Splitsen variëteiten naar eigen gewas
Sommigen gewassen hebben in hun familie variëteiten die qua kenmerken sterk afwijken van de overige familieleden. In diverse gevallen moeten ze ook anders behandeld worden. Het is dan overzichtelijker om ze als afzonderlijk gewas op te nemen in de Tuinagenda. In de Tuinagenda komen dan voor de variëteiten afzonderlijke activiteiten voor zaaien – planten en oogsten. De informatiepagina’s van de gewassen worden dan gesplitst in afzonderlijke pagina’s.
- Erwten (splitsen naar doperwten, peulen, sugarsnaps en kapucijners)
- Radijs-achtigen: (splitsen naar radijs, rammenas, rettich)
- Sla-soorten: (splitsen naar kropssla, pluksla, knapsla, romaine, stengelsla)
Deze wijzigingen hebben zowel impact op de Tuinagenda als op de informatiepagina’s op de website.
Wijzigen zaai-schema
De huidige tabellen voor het zaaien van de verschillende gewassen zijn gemaakt op basis van informatie uit allerlei bronnen. Het is dus voor een groot deel een theoretische benadering en niet op basis van persoonlijke ervaring.
De tijd zal leren of er aanpassingen aan deze tabellen noodzakelijk zijn. Dat kan betekeningen: eerder of later beginnen met zaaien of eerder of later uitplanten.
Mogelijk kandidaten voor aanpassing:
- Paprika (beginnen met zaaien in februari of zelfs januari)
- Pepers (beginnen met zaaien in februari of zelfs januari)
- erwten (peul, sugarsnaps, doperwt) 2 perioden eerder planten.
Om te beginnen Ron, vind ik je tuinagenda fantastisch. Ik ben nu een jaar aan het moestuinieren en heb al meerdere agenda’s geprobeerd, maar die van jou steekt daar met kop en schouders bovenuit, chapeau! (en dan te bedenken dat jij ook nog een ‘beginner’ bent).
Inderdaad mis ik af en toe een gewas, maar dat is bijna niet te voorkomen. En uiteindelijk hebben we toch altijd nog het zakje zaad, waar ook nuttige informatie op staat. En af en toe wijk ik af van jouw planning, bijvoorbeeld als vorig jaar een plantje nog veel te klein was toen ik het in de tuin moest planten; dan begin ik dit jaar wat vroeger. Maar naar mijn idee is het altijd goed om zelf ook na te blijven denken.
Blijft het feit dat jouw tuinagenda erg uitgebreid is en bovendien erg overzichtelijk. Ook vind ik het fijn dat jij aangeeft hoeveel planten in een plantvak passen. Zelf heb ik 30×30 en 50×50 vakken, dus die laatste pas ik dan aan op basis van jouw 40×40 vak.
Ga zo door!!!
Dank je wel Marjorie, voor je uitvoerig feedback.
Je doet het precies zoals ik het voor oog heb: haal uit mijn informatie dat deel, dat voor jou bruikbaar is. Uiteindelijk tuiniert iedereen toch op zijn eigen manier en binnen zijn eigen mogelijkheden.
Ik moet zelf voor ogen houden dat de Tuinagenda en de informatie over de gewassen leidend zijn en blijven. Alle overige zaken zijn leuke toevoegingen, maar niet bepalend.